slavne neznane

Cikel pogovorov in performansov Slavne neznane predstavlja zvočne umetnice tukajšnjega kulturnega prostora. Na eni strani tako širimo možnosti njihovega javnega delovanja, na drugi pa gre za dogodke, ki avtorice predstavljajo celostno;  tematiziramo njihovo delo, delovne procese, kontekste ustvarjanja in biografska ter družbena ozadja. Pogovore gre razumeti v formi tribune, s čimer avtorice dobesedno približamo javnosti.

 

 

IDA HIRŠENFELDER alias beepblip:
AMonFM
1. 10. 2017, 20.00, Galerija ŠKUC

ida_sound_recordings

AAM valovi radijskega oddajanja z amplitudno modulacijo so močno dovzetni za statične motnje, ki jih ustvarijo svetloba, električni aparati in drugi viri signalskega onesnaževanja. Posnetke za zvočno instalacijo AMonFM sestavljajo oscilacije, ki so še posebej prisotne ponoči, ko spremembe v ionosferi povzročajo specifičen sinusni hrup. Za razliko od FM valov, ki zajamejo presketajoč beli šum, so AM valovi ujeti kot visokofrekvenčni sinusni valovi. Ti povzročijo sonično ravnotežje v možganskih valovanjih in zato še boljši učinek. AMonFM temelji na poskusu raziskovanja različnih elektromagnetskih valov in preobrazbe valov v slišne izkušnje, prenosa nedoločljivega in nevidnega. Gre za fiziko.
BIO: Ida Hiršenfelder alias beepblip je umetniška kritičarka, kuratorka in zvočna umetnica, bazirana v Ljubljani. Od 2006 do 2014 je bila sodelavka kulturne redakcije Radia Študent. Od leta 2011 je članica eksperimentalnega DIY noise kolektiva Theremidi Orchestra. S postmedijsko umetnico Sašo Spačal sodeluje v seriji sonosezmičnih instalacij. Na povabilo avtorice je sodelovala v snemanju skladbe za eksperimentalni album agapea 2311 (Kamizdat). Sodeluje tudi z Robertino Šebjanič in Alešem Hiengom; skupaj so ustvarili instalacijo Time Displacement / Chemobrionic Garden (2015-2016), ki je bila leta 2016 razstavljena v sklopu festivala Ars Electronica. Spletna stran: beepblip.org.

foto: Hana Vodeb

 

 

KATARINA RADALJAC
Zookonteksti
2. 10. 2017, 20.00, Galerija ŠKUC

Processed with VSCO with a6 preset

Zoomuzikologija – kot disciplina, ki se ukvarja s preučevanjem estetske vrednosti zvokov v komunikaciji živali – odpira ključna vprašanja glede našega razumevanja in vrednotenja glasbenega. Opozarja na eno izmed najbolj trdno zasidranih diskriminacij, ki jo človek vrši nad drugimi živimi bitji – seveda tudi znotraj umetnosti same – njej lastni pa so mehanizmi izkoriščanja, podrejanja in lastninjena. Opozarjam na to, da je lahko zvok, ob ponovni obuditvi naših slušnih zaznav, eden od ključnih medijev za odpravo diskriminacij ter ga s tem načrtno postavljam v polje aktivistične umetnosti oziroma umetnost samo razumem kot takšno, katere namen je lahko tudi družbena ozaveščenost, kritika obstoječih družbenih mehanizmov ter političnih struktur – med slednje pa nedvomno spada tudi specistična diskriminacija.

BIO: Katarina Radaljac je borka za pravice živali in feministka, študentka 2. letnika magistrskega študija na oddelku za muzikologijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani, honorarna sodelavka RTV Slovenija na programu Ars (od leta 2014) in violinistka – v študijskem letu 2016/17 je pod mentorstvom doc. Luke Juharta na Akademiji za glasbo v Ljubljani igrala v triu ImunNaŠalo. Od leta 2013 piše za revijo Glasna. Do zdaj je napisala preko 50 kritik koncertov, pripravila preko 20 intervjujev z umetniki ter napisala okoli 30 strokovnih in 20 krajših oddaj. Za program Ars je pripravila cikel petih oddaj, posvečenih zoomuzikologiji, napisala je dva članka na to temo za revijo Glasna, svoje ideje je predstavila na performativnem večeru v Španskih borcih ter predavala na Mednarodnem študentskem muzikološkem simpoziju v Gradcu.

 

ROBERTINA ŠEBJANIČ

Aurelia 1+Hz / proto viva sonification 

Aquatocene / v iskanju podvodne tišine

november 2017, 20.00, Galerija ŠKUC

robertina-sebjanic-aurelia-1-hz

Delo Robertine Šebjanič je zadnja leta močno prepleteno z raziskovalno prakso, ki prehaja meje umetnosti in znanosti (predvsem morske biologije). Avtorica bo v svoji prezentaciji podrobneje predstavila kontekst projekta Aurelia 1+Hz / proto viva sonification. Avdio-vizualni performans postavlja v ospredje (ne)razumevanje medvrstne komunikacije, sonifikacije okolja in podvodne akustike / bioakustike. Predstavljen bo tudi novejši projekt Aquatocene / v iskanju podvodne tišine, ki obravnava vse bolj perečo problematiko podvodne zvočne onesnaženosti.

Predstavitvi bo sledil pogovor z Robertino Šebjanič, Katarino Radaljac in obiskovalci o zoomuzikologiji, bioakustiki, snemanja na terenu itn. Moderira: Nina Dragičević

BIO: Robertina Šebjanič je intermedijska umetnica. V svojih delih umetnost prepleta z znanostjo in tehnologijo. Zadnja leta raziskuje predvsem žive sisteme, svoje umetniško-raziskovalne procese pa običajno izoblikuje v avdio-vizualne performanse, zvočna dela in kompleksne potopitvene instalacije. Je soustanoviteljica in članica skupine Theremidi orchestra ter mednarodne mreže Hackteria network. Leta 2016 je na festivalu Ars Electronica v Linzu prejela častno omembo v kategoriji Interactive Art + za porject Aurelia 1+Hz / proto viva sonification ter bila nominirana za nagradi STARTS 2016 in Beli Aphroid. Nastopa na številnih mednorodno odmevnih prizoriščih in dogodkih, kot so: Ars electronica Linz, Kosmica (Mexico City), Art Laboratory Berlin, Eyebeam (New York) itn. Spletna stran: robertina.net.

 

Cikel Slavne neznane je podprla Mestna občina Ljubljana.