Nina Dragičević (b. 1984) is a writer and a composer. She holds a master’s degree in sociology, and has contributed significantly to the civil movements.

She is the author of three books: In 2017 her pioneering book of essays The Music Between Them: Music in construction of lesbian spaces (orig. Med njima je glasba: Glasba v konstrukciji lezbične scene) was published, in 2016 her critically acclaimed book of essays Famous Unknowns: lesbian and/or female sound artists in the construction of society (orig. Slavne neznane: zvočne umetnice v konstrukciji družbe, and in 2014 her novel Who has other worries (orig. Kdo ima druge skrbi) was released. Her essays were also featured in journals Lesbo, NovaMuska, Idiot, and presented at the European Lesbian Conference. She is a regular cultural critic for Odzven magazine, and a co-editor of Idiot Literary magazine. On Radio Student she runs a show Famous Unknowns. In 2018 she received a Vitezinja Poezije (en. Knight of Poetry) Award, in both jury and people’s choice categories.

In 2018 she was the finalist for the European Award Palma Ars Acustica for her piece Parallellax.

Her critical and socially-aware perspecives constitute her compositional and sound art works. Her first album Parallellax was released by Kamizdat Records (Emanat) in 2016, while her large-scale sound installations and compositions were exhibited and performed at Kapelica Gallery, ŠKUC Gallery, on many festivals (RŠ Radar, ŠKUC Live Literature festival, Slovenski dnevi knjige etc.), in Cultural Centre Cirkulacija2, Tovarna Rog, Pritličje, Društvo slovenskih pisateljev, and abroad.

EDUCATION: Master of Sociology, received cum laude; University of Ljubljana, Faculty of Social Sciences, 2017; thesis topic: Popular music of ex-Yugoslavia in construction of the lesbian scene in Ljubljana. BSc. in Economics; University of Ljubljana, Faculty of Economics, 2009. ISCTE – Instituto Superior de Ciências do Trabalho e da Empresa, Lisbon, Portugal; 2007 – 2008.

Nina Dragičević, r. 1984, je samozaposlena v kulturi kot književnica, skladateljica in producentka. Je magistrica sociologije, izrazit pa je tudi njen prispevek v civilnodružbenih gibanjih.

Je avtorica treh knjig: V letu 2014 je izšel pri založbi ŠKUC njen prozni prvenec, roman Kdo ima druge skrbi, leta 2016 esejistična monografija Slavne neznane: zvočne umetnice v konstrukciji družbe, leta 2017 paesejistična monografija Med njima je glasba: Glasba v konstrukciji lezbične scene. Njeni teksti so bili prevedeni v angleški, španski, češki in nemški jezik ter predstavljeni na Slovenskih dnevih knjige (2017, 2018), na Velikem poletnem branju Društva slovenskih pisateljev, na mednarodnem literarnem festivalu Zlati čoln v Brnu na Češkem (2016), na Večerih gejevske in lezbične literature v Galeriji Škuc (2014, 2015, 2016), v Pritličju ob svetovnem dnevu poezije (2017, 2018), v kavarni Moderne Galerije (2017) ter v tujini. Leta 2017 je sodelovala kot predavateljica na Evropski lezbični konferenci na Dunaju, predavala pa je tudi v Galeriju ŠKUC ter na 23. Slovenskih dnevih knjige, kjer je tematizirala zvočne konvencije in subverzije drugosti v erotičnem filmu.  Leta 2018 je med 176 sodelujočimi prejela nagrado Vitez poezije za najboljšo neobjavljeno izvirno pesem tako po izboru žirije kot občinstva.

Avtorica objavlja tudi v časopisih in revijah. Za Časopis za kritiko znanosti je prevedla del avtobiografije Ethel Smyth Streaks of life in ga opremila z avtorskim uvodnikom, njene publicistične objave pa je mogoče najti tudi v revijah Idiot, Odzven, NovaMuska, v Delu ter na Radiu Študent. Njeni polemični komentarji so povzeti tudi v monografiji Nataše Velikonja in Tatjane Greif »Lezbična sekcija LL: kronologija 1987-2012 s predzgodovino«. Nina Dragičević je ustanoviteljica in urednica občasnika Lezbnik (arhiv dostopen na ninadragicevic.com), urednica pri reviji Idiot ter redna sodelavka kulturne in glasbene redakcije Radia Študent, kjer urednikuje in vodi tudi avtorsko oddajo Slavne neznane, kjer iz sociološke perspektive tematizira bolj ali manj prezrte zvočne umetnice.

Nina je avtorica več velikih zvočnih instalacij in kompozicij; Njeni družbenokritični zvočni performansi so bili izvedeni v Galeriji Kapelica, Galeriji ŠKUC, kulturnem centru Cirkulacija2,, Trubarjevi hiši literature (Ad Hoc, produkcija: Petra Koršič, LUD Literatura), Tovarni Tog, na festivalu Bučno 2017 in v tujini. Leta 2016 je pri založbi Kamizdat (Emanat) izšel njen album Parallellax, istega leta in pri isti založbi pa je njeno delo HRTBRKS No. 6 izšlo na kompilaciji Access Frame: Property. V svojih zvočnih delih spaja umetniško izražanje in družbeno kritiko v zvočno poezijo, ki upodablja družbo v vseh njenih normaliziranih anomalijah preko kombiniranja musique concrete tehnik in avtorskih pokrajinskih posnetkov z elektronskimi.

Nina Dragičević svoje avtorsko delovanje vedno znova širi tudi v povezovanje z drugimi avtoricami in avtorji ter v produkcijo dogodkov na področju kulture. Je soustanoviteljica in aktivna članica Iniciative žensk v glasbi Glasne, v letih 2015 in 2016 je koncipirala in izvedla cikel pogovorov in poslušalnic o glasbi Slišane v salonu, leta 2016 je bila programska vodja festivala Parada ponosa, od leta 2016 pa je producentka in umetniška vodja pogovorno-performativnega cikla Slavne neznane, ki predstavlja v tukajšnjem prostoru delujoče zvočne umetnice, ter vodja mednarodnega simpozijskega festivala Topografije zvoka (ŠKUC), pri katerem sodeluje s Cankarjevim domom, Mestom žensk in Zvezo gluhih in naglušnih Slovenije. Je sodelavka Pisateljskega odra Društva slovenskih pisateljev na Slovenskih dnevih knjige.